PARADOX ESPRIT

Kezelési útmutató

Paradox ESPRIT Kezelési útmutató

 

Esprit_magyar_kezelesi_leiras_LED_taszt

Paradox ESPRIT Kezelési útmutató

Esprit Biztonságtechnikai Központi Egység

Üdvözöljük az Esprit technológia világában. Az Ön Esprit központi egységének használata könnyû és egyszerû. A fejlett technológiájú központi egységet hatékony funkciókkal láttuk el, melyek használatára bárki képes anélkül, hogy összetett, bonyolult kódokat kellene megtanulnia, vagy programozó tanfolyamon kellene részt vennie.

Az ESPRIT egyszerû kezelése mellett: sokféle funkciója a billentyûzet egyetlen érintésével mûködésbe hozható, emellett a rendszer formailag is ízléses. Bizonyára Önnek is elnyerte tetszését kompakt tervezése és a szépen kidolgozott billentyûzetek, az állítható fényerejû kijelzôkkel.

Azt a helyiséget, vagy épületet, melyet védeni kíván, 24 zónára oszthatja fel ( attól függôen, hogy az Esprit egységek közül melyiket használja), és 5 billentyûzettel vagy PS1 távvezérlô élesítési modulokkal ellenôrizheti. Az Esprit partíciós jellemzôjének köszönhetõen, 2 különálló rendszert és egy közös területet lehet létrehozni és ellenôrizni a panellel. A partíciót olyan szereléskor kell használni, amikor az osztott biztonsági rendszer használata praktikusabb, pl. hivatal, áruház, lakás, komplexumok.

Az Esprit billentyûzet széleskörû 12 zóna gombja, 8 funkció gombja és a billentyûzet hangszórója tudatják Önnel a riasztást, a rendszer- és mûködés állapotát. A mozgásdetektorok, füst és üvegtörés detektorok, ugyanúgy, mint a rezgés/sokk és ajtó/ablak érzékelôk jelentést küldenek az ESPRIT RISC mikroprocesszoros agyának, valamint biztonsági információkat juttat el Önhöz a billentyûzet kijelzôjén keresztül.

Az ESPRIT jelenteni tudja a különbözô helyzetek/állapotok széles skáláját a központi biztonsági figyelô állomásnak. Szintén lehetôség nyílik automatikus tesztjelentések küldésére a központi állomásnak, mely biztosítja Önt, hogy rendszere tökéletesen mûködik. Ajánljuk, hogy ilyen teszteket rendszeresen végezzen. Kérjük, további utasításokért forduljon biztonsági rendszere telepítôjéhez. Amennyiben telefon vonalat, számítógép modemet vagy nagy biztonságú szoftvert használ, a telepítô vagy felügyeleti szolgálat az Ön kérésére telefonon keresztül javítási és módosítási utasításokkal tud szolgálni. ESPRIT egységéhez. Emellett, ha egységét elfelejtette élesíteni, ezt távirányítással is megteheti. Ha egysége lehetôséget ad rá, aktiválhatja az utolsó 120 a rendszerében történt esemény kinyomtatását is. Így csökkentheti a biztonsági rendszer ellenôrzésére szánt az idôt és költségeket, az ellenôrzést percek alatt elvégezheti..

Figyelje meg!

Mindent, amit biztonsági rendszerérôl tudnia kell, az Esprit billentyûzet világosan és egyszerûen kijelez. A billentyûzeti gombok leírását e kezelési útmutató utolsó oldalán találhatja meg, ez a billentyûzet gombjainak funkcióit kiválóan bemutatja. A rendszerében a zónák állapotát egyéni zónagomb lámpák jelzik. Ha a zóna zónafénye nem világít, akkor a védett zónában a helyzet normális. Ha a zónafény világít (folyamatosan), akkor a zóna nyitva van. Ha a zónafény villog, akkor zónahuzalozási hiba áll fenn (melyet a biztonsági ellenôrzô állomásnak is jelez a rendszer).

Figyeljen!

Minden alkalommal, ha megnyom egy gombot, az kigyullad, a billentyûzet pedig hangjelzést ad (0.5 mp-es hangjelzés), melynek funkciója az, hogy jelezze, a beírást a rendszer érzékelte. Ha Ön a billentyûzeten ír be adatokat, hangjelzések segítenek eligazodni abban, hogy a belépést a rendszer elfogadta, vagy elutasította. Ezt a két billentyûzeti hangjelzést ismernie kell:

A Billentyûzet hangjelzései

“Jóváhagyó” hangjelzés: Ha egy parancsot (pl. élesítés/hatástalanítás)sikeresen írt be a billentyûzeten, vagy amikor a rendszert új helyzetbe/módba kapcsolja, a billentyûzet szaggatottan jelez.

“Befejezés/visszautasítás” jelzés: Ha a rendszer elôzô állapotába tér vissza, vagy amikor egy parancsot helytelenül írt be a billentyûzeten, a hangszóró folyamatos hangjelzést ad.

Particionálás ( nem minden modellnél elérhető )

Utasításainak megfelelően egysége programozható úgy, hogy particionáló jellemzôjének aktiválásával két különálló rendszert ismerjen fel és ellenôrizzen. Ha a particionálás aktív, minden zónát kijelölhet az A, B vagy mindkét rendszer tagjának. A felhasználói belépési kódokat is be lehet programozni úgy, hogy egy vagy mindkét rendszert élesítsék/hatástalanítsák.

Billentyûzete mindkét rendszer állapotát tudja jelezni. Partíciós módban, ha az A rendszer élesített, a (STAY) gomb villog, ha a B rendszer élesített, az (AWAY) gomb villog. Mindkét rendszer élesítése mellett, mindkét gomb villogni fog.

Kód prioritások

Amikor eldönti, ki léphet be biztonsági rendszerébe, ne felejtse el, hogy az Esprit minden mester és felhasználói kódja kód prioritással rendelkezik. A kód prioritás a minden felhasználó biztonsági hozzáférési szintjét határozza meg, valamint azt is, hogy melyik jellemzôket és funkciókat tudja aktiválni. A mester Felhasználói Kód (00) és a Felhasználói Kód 01 segítségével programozhatók a felhasználói kód zónák. Az 01-16 felhasználói kódok a rendszer élesítésére és hatástalanítására használhatók, valamint a (STAY), (AWAY) élesítésre, és zónakiiktatásra. A 01-16 felhasználói kódokat csak az A, csak a B , vagy mindkét rendszer élesítésre/hatástalanításra lehet használni.

A felhasználói kódok programozása

A mester kód mellett modelltôl függôen az Esprit központi egységet 8 vagy 16 felhasználói kód elfogadására lehet beprogramozni. Az Ön biztonsági kívánalmaihoz igazodva választhat, hogy 4 vagy 6 jegyû belépési kódokat kíván használni. A 6 számjegyû kódokat nehezebb “feltörni”, ezért ezeket biztonságosabbnak tekintik. Ha azonban a könnyû megjegyezhetôség az Ön számára fontosabb, úgy 4 számjegyû belépési kódokat programozzon be. Ha egyszer egy kódot beírt, az egysége elraktározza azt, és még teljes áramkimaradás vagy akkumulátor hiba esetén is megôrzi.

Megjegyzés: Soha ne válasszon túl egyszerû vagy nyilvánvaló kódot, mint a telefonszáma, lakcíme vagy 1234, mivel ezeket a gyártók mint alapértelmezés szerinti kódokat használják.

A programozó úgy programozza be az Esprit rendszert, hogy az 4 vagy 6 jegyû kódokat fogadjon el, és a kódértékeket is beírhatja. Ha Ön kívánja beírni, vagy meg akarja változtatni a kódokat, kövesse az alább leírt lépéseket. A mester kódot arra használja, hogy a felhasználói kódok programozási módjába belépjen.

Minden belépési kód 4 vagy 6 jegyû. ( a rendszer telepítôje határozza meg )

Minden belépési kód ( mester kód és a felhasználói kódok ) “kódszáma” 2 számjegyû.

Belépési kódok Kódszámok Belépési kódok Kódszámok Belépési kódok Kódszámok

mester 00

Felhasználói 1 01

Felhasználói 2 02

Felhasználói 3 03

Felhasználói 4 04

Felhasználói 5 05

Felhasználói 6 06

Felhasználói 7 07

Felhasználói 8 08

Felhasználói 9 09

Felhasználói 10 10

Felhasználói 11 11

Felhasználói 12 12

Felhasználói 13 13

Felhasználói 14 14

Felhasználói 15 15

Felhasználói 16 16

Felhasználói 17 17

Felhasználói 18 18

Felhasználói 19 19

Felhasználói 20 20

Felhasználói 21 21

Felhasználói 22 22

Felhasználói 23 23

Felhasználói 24 24

Felhasználói 25 25

Felhasználói 26 26

Felhasználói 27 27

Felhasználói 28 28

Felhasználói 29 29

Felhasználói 30 30

Felhasználói 31 31

Felhasználói 32 32

Felhasználói 33 33

Felhasználói 34 34

Felhasználói 35 35

Felhasználói 36 36

Felhasználói 37 37

Felhasználói 38 38

Felhasználói 39 39

Felhasználói 40 40

Felhasználói 41 41

Felhasználói 42 42

Felhasználói 43 43

Felhasználói 44 44

Felhasználói 45 45

Felhasználói 46 46

Felhasználói 47 47

Felhasználói 48 48

Felhasználói kódok létrehozása:

1 Nyomja meg az (ENTER)+ mester kódot. Hallani fogja a jóváhagyó hangjelzést, az (ENTER) gomb villogni fog, így jelezve, hogy a panel kész a kódszám beírására.

2 Írja be a programozni kívánt kétjegyû felhasználói kódszámot (01-16). Jóváhagyó hangjelzést fog hallani, és az (ENTER) gomb folyamatosan fog világítani.

Írja be a 6 (4) számjegyû felhasználói kódot, és nyomja meg az (ENTER)-t.

Újra felhangzik a jóváhagyó hangjelzés. Az (ENTER) gomb villogni fog. A 6 (4) számjegyû felhasználói kódot rögzítette a rendszer a memóriájába. Más felhasználói kódok programozását folytathatja, vagy nyomja meg a (CLEAR) gombot a programozási módból való kilépéshez.

A felhasználói kód kitörlése

Nyomja meg az (ENTER)+ mester kód+ az a kód, amelyet ki szeretne törölni+(2nd) gomb+(ENTER)-t a kód kitörléséhez. Programozási módból való kilépéshez nyomja meg a (CLEAR) gombot.

A rendszer élesítése ( partícionálás nélkül )

Az Esprit 5 különbözô módon élesíthető a biztonsági helyzetnek megfelelôen. Azt javasoljuk, először ismerkedjen meg mind az 5 élesítési folyamattal annak érdekében, hogy a legmegfelelőbbet választhassa ki .

(1) Normál rendszer élesítés

(Szokásos, mindennapos rendszer működtetés esetén)

A billentyűzet zöld “ready” gombjának világítania kell a rendszer élesítéséhez. Ez a kijelző csak akkor világít, ha minden védett zóna zárt. Minden ajtónak és ablaknak zárva kell lennie, és a mozgásérzékelők által figyelt területeken nem lehet mozgás. Amint felgyullad a “ready” fény, írja be a felhasználói kódot. (A programozó az összes felhasználói kódot és a kód prioritásokat beprogramozhatja.) Ha a kódot hibásan írta be, a billentyûzet “Befejezés/visszautasítás” hangjelzéssel jelzi ezt Önnek. Egyszerűen nyomja meg a (CLEAR) gombot, majd írja be újra a kódot.

Ha felhasználói kódját helyesen írta be, a piros “armed” (élesített) gomb világít és a billentyűzet “Jóváhagyó” hangjelzése szólal meg. A késleltetett kilépési idő alatt a “ready” gomb villogni fog és – amennyiben be van programozva ) a billentyûzet hangjelzést ad. ( Megjegyzés: az utolsó A programozó a késleltetett kilépés másodperc alatt a hangjelzés gyorsabb). A (STAY) és (AWAY) gombok villogni fognak. A védett területet biztonságosan el tudja hagyni közvetlenül a rendszer élesítése után.

(2) “STAY” élesítés (STAY)+belépési kód vagy 11.gomb

( A rendszer részleges élesítése)

A “STAY” élesítés lehetôvé teszi az Ön számára, hogy a védett területen belül maradjon mialatt a részleges élesítés érvényben van. Ez azt jelenti, hogy bent maradhat és mozoghat az otthona, kereskedelmi épülete körül, míg a kijelölt zónák már élesítettek és biztonsági rendszere védelme alatt állnak. Választhat ki/belépési pontokat, védett ajtókat, ablakokat , a pincét, vagy bármely zónát otthonában, illetve egyéb létesítményében.

Utasításainak megfelelően programozója a központi egységet úgy programozza be, hogy ezeket a zónákat kiiktassa a rendszer “STAY” élesítéskor. Ezeket a beprogramozott “STAY” zónákat, melyek “STAY” módban élesednek, csak a programozó változtathatja meg. Ne felejtse el, hogy tűzzónákat nem lehet kiiktatni. (E kényelmes jellemző használatakor, állítsa rendszerét “STAY” élesítési helyzetbe, majd elhagyhatja a helyiségeket miközben mások benn maradnak a védett területen.)

Írja be a (STAY)+mester kódot vagy (STAY/11) a billentyûzeten, a “STAY” élesítés parancs aktiválása érdekében. A “STAY” élesítés bekapcsolható gombbal is – a ”kulcsos kapcsolós/nyomógombos élesítés” résznél talál további információkat ezzel kapcsolatban.

(3) “Egy gombos” élesítés

(rendszer élesítése egy érintéssel – kód nem szükséges)

(10) gomb szabályos élesítés

Ha a (READY) fény világít, a (10) gomb 2 mp.-ig történô folyamatos megnyomásával a rendszer automatikus “teljes” élesedése megy végbe, amennyiben ez be van programozva. Felhasználói kód nem szükséges. Ezt a jellemzőt használhatja arra, hogy szolgáltató személyek (pl takarító, karbantartó) élesíthessék a rendszert miután elhagyják a védett területet. Így nem szükséges a központi egység bármely más mûködéséhez belépést biztosítani számukra.

(STAY/11) gomb stay élesítés

E funkció teljes magyarázatát feljebb megtalálja. A stay élesítés aktivizálásához, a “ready” fényjelzés nem szükséges, mivel minden zónának, mely “STAY” módban élesedik, “zárt” zónának kell lennie ( a rendszer élesítésekor a zónákban nem lehet mozgás). A (STAY/11) gomb 2 mp.-ig történô folyamatos megnyomásával a rendszer automatikusan élessé válik. A rendszer stay élesítésekor a (STAY/11). gomb lenyomásával késleltetett kilépést hozhat működésbe, majd stay élesítés állapotba tér vissza a rendszer. A (10). gomb lenyomásakor a késleltetett kilépés aktiválódik , majd rendszer teljes élesítése megy végbe.

Kulcsos kapcsolóval/gombnyomással történô élesítés

Az Ön rendszerét egy kulcsos kapcsolóval, vagy gombnyomással élesíteni lehet. Ez az élesítési eljárás különösen hasznos, ha a hálószobában szerelik fel a rendszert, így az élesítést/hatástalanítást kényelmessé, elérhetővé teszi. Az Esprit PS1 nyomógombot speciálisan e célból fejlesztették ki, ez pánikzónát is tartalmaz.

Ha rendszerében riasztás történik, vagy ha egy olyan zóna, mely nem stay zóna nyitva marad a panel élesítése után, a rendszert csak billentyűzetről lehet hatástalanítani ( ha a kulcsos kapcsoló “STAY” élesítésre van állítva), a belépési kódot használva. További információért forduljon a programozóhoz.

(4) Kézzel történő kiiktató élesítés (BYP)+ belépési kód

(Élesíti a rendszert a hibás zónák és/vagy olyan zónák, amelyeket nyitva kíván hagyni kiiktatása mellett.)

Zóna kiiktatásakor, a biztonsági rendszer az adott zónát nem védi. A központi egységen nem jelez riasztást. Lehet, hogy nem akarja a teljes rendszert élesíteni, amikor pl. házának egy részét munkások renoválják, vagy bármely más okból adódóan kell nyitva hagynia egy zónát. Ha a biztonsági rendszerének egy alkotóeleme megsérül, akkor azt kiiktathatja a javítás elvégzéséig. A kézzel történő kiiktató élesítés jelzi a központi egységnek, hogy ne vegye figyelembe azokat a zónákat, amelyeket Ön “nyitott” zónákként jelölt ki, így a rendszer többi része válik csak aktívvá. (Utasításainak megfelelően, csak azokat a zónákat lehet kiiktatni kézzel történő kiiktató élesítés, “auto-bypass” (AWAY) élesítés és STAY élesítés folyamán, amelyeket programozója “kiiktatásra engedélyezett” zónának jelölt ki. Ne felejtse el, hogy a tűzzónákat nem lehet kiiktatni.

Nyomja meg a kiiktató (BYP) gombot, majd a belépési kódot. Most kiiktató módban van. A (BYP) gomb ki fog gyulladni. Ha a zónák ki vannak iktatva, akkor is világítanak a gombok. Üsse be a gombszámokat azoknak a zónáknak megfelelôen, amelyeket nyitva kíván hagyni. Nyomja meg még egyszer a gombot, ha a zónaválasztást meg nem történtté akarja tenni.

Ha a helyes zónakiiktatás adatokat írta be, nyomjon (ENTER)-t. A (BYP) gomb világítani fog, ha a zónák ki vannak iktatva. Ha a zónabeléptetésnél hibát követett el, nyomjon (CLEAR)-t.

A kiiktatás visszahívása jellemzővel visszaállíthatók az utolsó zónakiiktatási utasítások, melyeket a memóriában elmentett. Nyomja meg a (BYP)-t kézzel történő kiiktatás élesítés módban és az előző kiiktatás állapot fog visszaállítódni. Ha a billentyűzeten új kiiktatási információt ír be, a (BYP) gomb egyetlen érintése felülírja az új információt, és visszaállítja azt a zónakiiktatási helyzetet, amelyet elmentett a memóriában. Így elkerülheti, hogy minden élesítéskor ugyanazt a “bypass” információt be kelljen írnia.

(5) Auto-bypass (Away) élesítés (AWAY)+ belépési kód

(Rendszer élesítése anélkül , hogy a zónakiiktatást beírná – amennyiben az a funkció be van programozva).)

Ha a rendszert a zónák kiiktatását a billentyûzeten kézzel történô beírás nélkül kívánja élesíteni, használja az AWAY automatikus kiiktató jellemzôt. (AWAY)+ belépési kód vagy (AWAY)+ 01-06 felhasználói kódot kell beírni. A központi egység automatikusan ki fog iktatni bármely nyitott zónát a késleltetett kilépés ideje után, és a rendszer élessé válik. A “ready” fénynek nem kell világítania, de minden nyitott zónának kiiktatás bekapcsolva állapotban kell lennie. Ha bármely zóna nyitva maradt, a (BYP) fény világításával jelzi a rendszer és a zónák automatikusan kiiktatódnak. (Tûzzónákat nem lehet kiiktatni.)

Jegyezze meg: E jellemzô rendszeres használata nem ajánlott, mert a zónák nyitva hagyása csökkentheti a védelem hatékonyságát. Ideális billenôajtós garázsajtók esetén.

“Nincs mozgás” ellenőrző jellemző

Egysége abban az esetben is tud jelentést küldeni és/vagy élesíteni a rendszert, amennyiben az nincs élesítve ( teljes vagy STAY élesítés) és ha az elôre beprogramozott idő alatt nincs zónaaktivitás. Ez a funkció különösen hasznos, az idős, egyedülálló, krónikus egészségi problémákkal küszködő vagy egyedül élő emberek megfigyelésekor.

Automatikus élesedés egy időpontban

Rendszerét beprogramozható úgy , hogy minden nap egy meghatározott időpontban élesedjen. Mielôtt az élesítés megtörténik minden nyílászárónak bezárva és minden érzékelőnek normál állapotban kell lennie.

Pánikzónák

Ha pánikhelyzet jelzésére van szüksége, az ESPRIT 3 pánikzónát bocsát rendelkezésére a billentyűzeten. A pánik zónákat a programozója programozhatja be. Az (1) és (3). gombok egyszerre 2mp-ig történő lenyomásával aktiválhatja az 1. pánikzónát. A (4) és (6). gombok egyszerre 2mp-ig történő lenyomásával idézhet elő riasztást a 2. pánikzónában. A (7) és (9). gombok egyszerre 2mp.-ig tartó lenyomásával pánikot aktiválhat és ha be van programozva, tűzriasztást hozhat létre.

Szükségleteihez igazodva, a programozó aktiválhatja úgy ezeket a pánikzónákat, hogy hangos (sziréna vagy csengő) vagy csendes riasztás történjen. Mindkét esetben a központi biztonsági rendszerhez közvetlenül jelzés érkezik. A 3 különböző pánikzóna specifikus üzeneteket is elküldhet a felügyeleti állomásnak, pl. az 1. pánikzóna lenyomása azt jelentheti “hívni a rendôrséget”, a 3 pánikzóna lenyomása a ” tűzoltóság hívása” stb. A panel pánikzónáinak pontos definícióiról kérdezze meg a programozót.

A rendszer hatástalanítása (partícionálás nélkül )

Lépjen be a területre a kijelölt be/kilépésre kijelölt ajtón/ajtókon. A billentyűzet hangszórója jelzést ad, hogy emlékeztesse arra, hogy rendszerét hatástalanítsa. Írja be a felhasználói kódját a billentyűzeten mielőtt a belépési idő lejár. Ha hibát követ el mialatt beírja a kódot, nyomja meg a (CLEAR) gombot, majd újra írja be . Az “élesített“ fény kialszik és a hangjelzés abbamarad. Ha a tűz vagy 24 órás zóna riasztást jelez a rendszer mialatt élesített, a felhasználói kódjának beírásakor a sziréna el fog hallgatni. Ennek ellenére ellenőrizze a zónát és szüntesse meg a riasztás okát. A 24 órás zónák a visszaállás után újabb riasztást generálnak, 30 másodperccel azután, hogy a belépési kódot beírta a riasztás megszüntetése céljából. Ha nem tudja megállapítani a riasztás okát, hívja a szerelőt.

A rendszer élesítése/hatástalanítása (particionálás esetén)

A zónák két rendszerbe sorolhatók. Igényeinek megfelelően, a programozó kijelölheti, hogy melyik zónák tartozzanak az “A” és melyek a “B” rendszerbe. ( Olyan zónákat is kijelölhetünk, melyek bármelyik rendszer élesítésekor élessé válnak – ezeket csak teljes hatástalanításkor hatástalaníthatjuk.)

Miután kijelölte, melyik zónák tartoznak “A” és melyek a “B” rendszerbe, a programozó által beírt kód meghatározások alapján dôl el, hogy melyik belépési kódok élesítik az “A” és melyek a “B” rendszer zónáit. Olyan kódokat is megadhatunk, amelyek mindkét rendszerhez hozzáférést biztosítanak.

Ha a “READY” jelzés ég és beírunk egy olyan kódot, amely mindkét rendszerhez hozzáférést biztosít, akkor mind “A” és “B” rendszer is élesedik. Ha a (STAY) és (AWAY) gombok villognak, a panel

élesített állapotban van. Ha ezt a kódot akkor írja be, amikor a panel élesített, akkor mindkét ez rendszer hatástalanítja.

A rendszerek külön-külön élesítése/hatástalanítása érdekében tegye az alábbiakat:

Az “A” rendszer élesítéséhez/hatástalanításához nyomja meg a (STAY) gombot+ írja be az érvényes belépési kódot. ( Érvényes belépési kód= “A” rendszer kód, vagy mindkét rendszerhez hozzáférést biztosító kód) Amikor a (STAY) gomb villog, az “A” rendszer élesített.

A “B” rendszer élesítéséhez/hatástalanításához nyomja meg az (AWAY) gombot+ írja be az érvényes belépési kódot. ( Érvényes belépési kód= “B” rendszer kód, vagy mindkét rendszerhez hozzáférést biztosító kód) Amikor az (AWAY) gomb villog, az “A” rendszer élesített.

Megjegyzés: Az “A” rendszer kódjai a “B” rendszer zónáinak szirénáit le tudja állítani ( és fordítva ), de a riasztást küldô rendszert nem tudja hatástalanítani.

A (10) gomb megnyomásával az egy gombos élesítés lép mûködésbe. ( Ha a particionálás engedélyezett, az “A” és a “B” rendszer a (10) gomb megnyomásakor élesedik.) A (STAY/11) megnyomásakor a az egy gombos STAY élesítés aktiválódik. ( Ha a particionálás engedélyezett, a (STAY/11) gomb megnyomásakor az “A” rendszer élessé válik.)

PS1 Otthoni távirányító modul

E modul 3 gombja közül bármelyik megnyomásával élesítheti vagy hatástalaníthatja a rendszert, ha az STAY módban van ( és a particionálás nem aktivált). ne felejtse el, hogy ha a rendszer késleltetett belépési vagy riasztási feladatot hajt végre, az Ön védelme érdekében a panel csak a billentyûzetrôl hatástalanítható. Ha két PS1 gombot nyom meg egyszerre, pánik riasztást idéz elô. Programozója beállíthatja a PS1 megvilágításának erôsségét és kikapcsolhatja a hangszórót.

Riasztási memória (MEM)

A memória fény (MEM) világítani kezd a billentyûzeten bármilyen riasztási helyzet létrejöttekor mialatt a rendszer élesített. Minden riasztási helyzet jelentése elraktározódik a memóriában. A rendszer hatástalanítása után , nyomja meg egyszer a (MEM) gombot az utolsó riasztás alatt nyitva lévô zónák kijelzéséhez.

Programozható kimenet

Az Ön ESPRIT központi egysége nemcsak tökéletes biztonságot nyújt, hanem teljes kényelmet is. Szerelôje beprogramozhatja a panelt, hogy alaphelyzetbe állítsa a füstérzékelôt és a Glasstreket; aktiválja a villanófényeket; vezérelje a lámpák kapcsolását házában, irodájában; az épület hômérsékletét növelje, csökkentse; a légkondicionáló berendezést ki/bekapcsolja; a garázsajtót automatikus kinyitja stb. E funkciókról kérdezze szerelôjét.

A billentyûzet éjszakai megvilágítása

A (MEM) gomb 2 mp.-ig történô lenyomásával állítható át a billentyûzet éjszakai kijelzésre. E gomb megnyomásával állítható a kijelzôk fényereje halványról, közepesen át az erôsig, majd ezzel ki is kapcsolható. A (MEM) gombot addig tartsa nyomva, amíg eléri a kívánt szintet, majd nyomjon (ENTER)-t a beállítás memóriába való elmentéséhez.

Csengô zónák

Az 1-6 zónák ugyanúgy mint a helyi billentyûzeti zóna, beprogramozhatók csengô zónának. A csengô zóna gyors, szaggatott hangjelzéssel értesíti Önt, ha nyitva van. Az egyedi csengô zóna jellemzô bekapcsolásához nyomja meg a kívánt zónagombot 3 mp.-re, amíg a szaggatott hangjelzést meg nem hallja. Ez azt jelenti, hogy a csengô jellemzô aktiválva van. Ha folyamatos csengôhangot hall, az azt jelzi, hogy a csengô ki van kapcsolva. (A billentyûzet zónacsengôjét a (8). gombbal lehet bekapcsolni.) Ha a rendszerében több, mint egy billentyûzet van, programozza be a csengôt minden billentyûzetre külön-külön. Ha a rendszerben teljes áramkimaradás történik (nincs AC), a csengô programozása kitörlôdik, ezért újra be kell programozni.

Csengô gombok:

Gomb (1)-(6) Csengô be/kikapcsolása 1-6 zónák

Gomb (8) A billentyûzeti zónacsengôjének be/kikapcsolása annál a zónáknál, amelyek ehhez a billentyûzethez vannak csatlakoztatva. Minden billentyûzetet a többitôl függetlenül kell programozni.

Billentyûzeti hangszóró elnémítása

Gomb (9) A billentyûzeti hangszóró be/kikapcsolása (a hosszú hang azt jelenti, hogy a MUTE funkció aktívvá vált, abillentyûzet hangjelzése kikapcsol, ha 2 ,másodpercig nyomva tartja a gombot, hatástalanítja e funkciót)

Hibakijelzés (TRBL) és hiba elraktározás (2ND)

Az Esprit billentyûzeten 11 különbözô hibaállapotot lehet kijelezni. Ha hiba állapot jön létre, a (TRBL) gomb a billentyûzeten kigyullad és ha programozója beprogramozta, a billentyûzet hangjelzést ad. Nyomja meg ezt a gombok, mely elkezd villogni jelezve, hogy a rendszere hibakijelzés módban van. A hibakijelzés módban világító gombok mutatják, hogy milyen hiba jött létre illetve raktározódott el a memóriában. A (2nd) megnyomásával csak a memóriában lévô hibákat jelzi ki a rendszer a fennálló hibák nélkül, bármely gomb megnyomásával a (2nd) kivételével, billentyûzet visszatér normális zónakijelzésre. Ha a (CLEAR)-t megnyomja, azzal a memóriában lévô hibákat kitörli.

(1). gomb Az akkumulátor ki van iktatva/alacsony feszültség

Ha az akku nincs a központi egységhez csatlakoztatva, vagy ha lemerült, az (1). gomb világítani fog. Ha az (1) hibajelzô kigyullad, akkor a panelhez kapcsolt akkumulátort ki kell cserélni, mert nem képes a mûködéshez elegendô háttéráramot biztosítani AC hiba esetén. Az (1). hibajelzés világít, ha az áramforrás feszültsége 10 V alá esik, miközben a központi egység akkumulátor segítségével mûködik (nincs AC).

(3). gomb AC hiba

Ha a központi egység AC ellátása megszûnt, a (3). gomb világít. Üzembehelyezôje letilthatja az AC hiba billentyûzeten való kijelzését.

(4). gomb Sziréna kikötve

Ha a sziréna nincs a szirénakimenethez kötve, a (4). gomb fog világítani hibajelzô módban.

(5). gomb Sziréna kimenet túlterhelve

Az (5). gomb világít, ha a processzor észleli, hogy a szirénakimeneti áram meghaladja a 3A-t. Ez a szirénakimenet automatikus lezárását eredményezi. Amint helyreállította a problémát, a szirénakimenet áramellátása automatikusan visszaáll.

(6). gomb AUX kimenet áramkorlát

A (6). gomb világít, ha a processzor észleli, hogy a kiegészítô kimeneti áram meghaladja a 1A-t. Ez a kiegészítô kimenet automatikus lezárását jelenti. amint helyreállította a problémát, a kiegészítô kimenet áramellátása automatikusan visszaáll. ez a kimenet hozza mûködésbe a mozgás detektorokat és a kiegészítô modulokat.

(7). gomb Kommunikátor jelentô hiba

Ha a központi egysége nem tud kommunikálni a központi figyelô állomással, a (7). gomb világítani fog.

(8). gomb Idôalap hiba

Ha a rendszer nem mûködik, általában teljes akkumulátor, vagy AC hiba után, a (8). gomb világít. Az órát újra kell programozni a teljes áramkimaradás után. Programozásához írja be a mester kódot +(MEM)+ két számjegy ( 00+23) az óra+ két számjegy (00-59) a perc számára+(ENTER). Ha a (8). hiba kijelzô gomb még mindig világít, nyomja meg a (TRBL)+(CLEAR) gombokat az óra beprogramozása után.

(9). gomb Tamper hiba

Ha a (9). gomb világít, akkor az egyik védett zónában Tamper hiba van.

(10). gomb Telefonvonal figyelô

A (10). gomb akkor világít, ha a panel nem tud kapcsolatot teremteni a telefonvonallal.

(11) Tûz/hiba kijelzés

Ha tûz zóna nyitott, a tûz zóna gomb és a (11). hibakijelzô gomb világít.

Ezek közül a hibaállapotok közül a legtöbbet a szerelôje úgy fogja beprogramozni, hogy közvetlenül a biztonságtechnikai cégnek jelentse ôket rendszere. Legyen kapcsolata a céggel arra az esetre, ha biztonsági rendszerében azonnali javításokat kell végrehajtani.

A tûzriasztás folyamata

Riasztás

Tûzriasztáskor a sziréna “pulse” módban fog mûködni.

Sziréna kikapcsolása/alaphelyzetbe állítása

Érvényes felhasználói kód beírásával a szirénát kikapcsolja és alaphelyzetbe állítja.

Megjegyzés: Ha tûzeset történik azonnal kövesse a tûzvédelmi szabályokat, hagyja el az épületet a menekülési útvonalon. Ha nincs tûzeset, lépjen késlekedés nélkül kapcsolatba a felügyeleti szolgálattal annak érdekében, hogy a tûzoltók vakriasztását elkerülje.

Tûzbiztonság otthonában

Ésszerû tûzbiztonsági programot dolgozhat ki a következô három pontból álló program segítségével:

1. Csökkentse minimumra a véletlen tûzesetek lehetôségét

2. Létesítsen tûzriasztó rendszert

3. Készítsen és gyakoroljon be egy menekülési tervet

A véletlen tûzesetek minimumra csökkentése

A három hagyományos ok véletlen tûzesetekre:

1. Dohányzás az ágyban

2. Gyerekek tartózkodása egyedül otthon

3. Takarítás/tisztítás gyúlékony folyadékokkal, mint benzin

Tûzriasztó rendszer létesítése

A háztartási tûzesetek különösen éjjel veszélyesek. Füst és mérgezô gázok keletkeznek, melyek alvás közben lepik meg a lakosokat. Tûzeset jelzésére füstérzékelôk állnak rendelkezésre, amiket mindenegyes alvóhelyiség, és a családi élet többi terén kívül kell felszerelni.

Menekülési terv készítése és begyakorlása

Gyakran igen kis idô telik el a tûz észlelése és annak halálossá válása között. Néha ez az idô összesen csupán egy vagy két perc. A tûzriasztás néha hiábavaló, hacsak nincs a családnak egy gyors, kidolgozott menekülési terve.

Megjegyzés:

1. A tervet úgy készítse el és gyakorolja be, hogy annak központjában az épületbôl való gyors kijutás álljon

2. A tervet gyakorolni kell, hogy minden családtag tudja, mit kell tenni

3. mindenkinek gondolnia kell arra a lehetôségre, hogy a menekülés csak a hálószoba ablakán keresztül lehetséges. lényeges, hogy legyen olyan kijutási lehetôség, amelynél a hálószoba ajtajának kinyitása nem szükséges.

Intézkedések mozgáskorlátozottak számára

Speciális körülmények között, amikor néhány lakó életbiztonsága mások gyors segítségén/mentésén alapul, a tûzriasztó rendszer tartalmaz egy gyors, automatikus figyelmeztetô hangjelzést azok számára, akiket ki kell menteni.

Rendszerének tesztelése

ajánlott rendszerét hetente egyszer tesztelni. A tesztelés elôtt és után lépjen kontaktusba a felügyeleti szolgálattal.

A betörés riasztó tesztelése

A rendszer hatástalanítása mellet, amikor a “READY” lámpa ég, aktiválja a mozgás detektorokat ( sétáljon a védett területen). nyissa ki és csukja be a védett ajtókat. Figyelje a zónafényeket, melyeknek minden aktiválást követôen ki kell gyulladniuk.

Ha a billentyûzeti pánik gombok aktiváltak ( ellenôrizze programozójával), akkor e gombok közül bármelyik lenyomása helyi riasztást eredményez ( amennyiben ez a funkció be van programozva) és a rendszer a felügyeleti szolgálatnak jelzést küld ( amennyiben ez a jellemzô aktivált). Programozója segít kiválasztani az adott rendszer programozásának legjobb módját.

Tûzriasztás tesztelése

Vigyázat: Ne használjon nyílt lángot vagy égô anyagot a tûz érzékelôk tesztelésére. Lépjen kapcsolatba a tûzriasztó rendszer telepítôjével, aki biztonságos módszereket ajánl rendszere tesztelésére.

A rendszer fenntartása

Normális használat esetén rendszere nem igényel egyéb fenntartási eljárásokat, mint a tesztelés. Ajánlott az akkumulátort minden harmadik évben kicserélni.

Figyelmeztetés

A biztonsági rendszert gyakran kell ellenôrizni. Folyamatos ellenôrzés ellenére is elôfordulhat bûnesetkor, vagy elektromos szakadáskor, hogy a rendszer nem az elvárásoknak megfelelôen mûködik.

Garancia

Az Esprit garanciafeltételei minden országban különbözôek. Érdeklôdjön a helyi forgalmazónál a garanciafeltételekrôl Mindenesetre a garancia a hibás programozási vagy helytelen mûködtetési/programozási instrukciókból adódó

hibák esetén nem érvényes. E garancia nem vonatkozik azokra a károkra sem, amelyek a Paradox Security Systems Ltd. hatáskörén kívül állnak, pl. világítás, magas feszültség, vízkár stb.

Felelôsség

Semmilyen körülmények között sem tehetô felelôssé a Paradox Security Systems Ltd. közvetlen, vagy közvetett károkért, mint : az elôrelátható profitban veszteség következik be, idôveszteség, vagy bármely más olyan kárért, amely a vevô anyagi helyzetét érinti.

A billentyûk jelentése:

TRBL

Ha ez a gomb világít, akkor hibaállapot van a rendszerben. Nyomja meg, hogy láthassa, hol történt a hiba.

2nd

A és B rendszer közti választás. A mikor a gomb világít, a B rendszerben nyitott zóna található. Amikor a gomb villog, akkor a billentyûzet a B zónákat jelzi ki.

Programozható csengô zónák

E gombok bármelyikének 3mp.-ig történô lenyomása aktiválja a csengô zónákat ( hosszú váltakozó hang) vagy hatástalanítja a csengô zónákat ( rövid váltakozó hang). Megjegyzés: A (8). gomb a billentyûzet 1B zónája szolgál csengô programozásra.

Ready

A zöld fénynek világítania kell normális élesítéskor, jelezve, hogy minden zóna zárt, mielôtt élesíti a rendszert. Ha villog, azt jelzi, hogy a késleltetett kimenet mûködésbe lép.

Élesítés

A piros LED világít, ha a rendszer élesített.

ENTER

E gombot használja a billentyûzeten beírt adatok memóriába történô elraktározására.

CLEAR

Hibásan írta be az adatokat a billentyûzetre? Nyomja meg a (CLEAR) gombot, mely bármilyen billentyûzetbe beírt adatot kitöröl, és a központi egységet az elôzô állapotba állítja vissza.

BYP+kód

Kézzel történô zónakiiktatást aktivál. Válassza ki, melyik zónát kívánja nyitva hagyni élesítéskor.

MEM

Ha ez a gomb világít, akkor jelzi, hogy riasztás történt élesített rendszer mellett. A “MEM” gomb megnyomása a memóriában elraktározott riasztásokat feleleveníti.

9

Nyomja meg ezt a gombot 3 mp.-ig, hogy a billentyûzet szirénájának teljes elnémítását bekapcsolja( hosszú hang), avagy hatástalanítsa ( rövid hang).

10

Gyors élesítés gomb. 2mp.-ig nyomja meg ezt a gombot, és a rendszer automatikusan élessé válik. Belépési kódot nem szükséges beírni.

11. STAY+kód ( nincs particionálás)

A STAY élesítést aktiválja. Ha a helyiségekben kíván maradni azok teljes védelme mellett, a stay (részleges rendszer) élesítés lehetôvé teszi az elôre kiválasztott, nem élesített zónákban a mozgást.

11 STAY+kód (particionálással)

“A” rendszer élesítésére/hatástalanítására + kijelzése

11 STAY

“Gyors STAY élesítés” gombja

Ha 2 másodpercig nyomva tartja, a rendszer automatikusan élesedik. Nem szükséges belépési kód .

12 AWAY+kód ( particionálás nélkül)

AWAY automata kiiktató élesítés. Gyorsan kell távoznia? E gomb automatikusan kiiktat bármely nyitott zónát a rendszer élesítése elôtt. (abban az esetben, ha a zónák kiiktatás engedélyezett állapotban vannak)

12 AWAY+kód (particionálással)

“B” rendszer élesítése/hatástalanítása + kijelzése.

Hibakijelzés

Gomb bekapcsolva “ON”= (1) Nincs áramforrás/alacsony feszültség (7) Kommunikátor jelent;s hiba
(3) AC hiba (8) Idôalap hiba*
(4) Nincs sziréna összeköttetés (9) Tamper hiba
(5) Sziréna kimenethatár (10) Telefonvonal figyelô
(6) AUX kimenet áramkorlát (11) Tûzhiba

2 hozzászólás

vajas sándor · 2011. június 22. szerda – 18:30

Üdvzlöm!
hogyan tudom az esprit riasztót úgy kikapcsolni, hogy a mozgásérzékelő ne zavarjon éjszaka?
köszönettel:
dr. Vajas Sándor

    admin · 2011. június 23. csütörtök – 05:26

    Telepítő állítja be, hogy STAY gomb hosszan nyomva tartva csak a héjvédelem aktiválódjon pl: az ablakokon lévő nyitásérzékelők és a bejárati ajtón lévő nyitásérzékelő legyen élesítve . Így szabadon lehet mozogni a lakás többi részén mert a kijelölt mozgás érzékelők ki iktatódnak.

Hozzászólások lezárva.